El Palau de les Arts estrena diumenge, 27 d’octubre, a la Sala Principal, ‘La tabernera del puerto’, de Pablo Sorozábal, dins de l’apartat de la programació ‘Les Arts és Sarsuela’
El director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat hui aquest títol, acompanyat de Guillermo García-Calvo, director musical; Mario Gas, director d’escena, i el tenor valencià Antonio Gandía.
“Tal com vaig anunciar en la meua presentació, la sarsuela tindrà una presència constant en aquesta etapa, per això té un epígraf propi en la temporada. Es tracta d’un gènere nostre, que hem de recuperar, promoure i dignificar”, ha explicat Iglesias Noriega.
“Per aquest motiu —ha continuat— s’ha triat un títol molt representatiu i que està considerat com una de les últimes grans sarsueles de la història, que els presentem, a més, amb els millors talents artístics”.
La direcció musical recau en Guillermo García-Calvo, una de les batutes amb més presència en l’Òpera de Viena, on ha dirigit més de 200 representacions. El madrileny es posa al capdavant dels cossos estables de les Arts, el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, i un repartiment d’especialistes en el gènere.
García-Calvo, que ja va treballar amb l’OCV en 2013, ha subratllat l’alta qualitat de la partitura, “comparable a Ravel i Debussy, en la qual cada compàs és una autèntica joia”. En aquest sentit, el director madrileny ha assenyalat també la genialitat de la música, capaç de captivar tant l’espectador novell com el públic més erudit.
Mario Gas, un dels grans noms de l’escena nacional, signa aquesta producció del Teatre de la Zarzuela, que ha rebut elogis de públic i crítica des que es va estrenar l’any passat a Madrid.
Professionals de trajectòria internacional conformen l’equip creatiu, amb Ezio Frigerio i Riccardo Massironi en el disseny de l’escenografia, la guanyadora d’un Oscar Franca Squarciapino en el vestuari, Vinicio Cheli en la il·luminació, Aixa Guerra per al moviment escènic i Álvaro Luna com a responsable de les projeccions.
L’actor, director i també gestor cultural ha recordat la seua relació amb aquesta sarsuela, a la qual està vinculat fins i tot des d’abans de nàixer, ja que son pare es trobava interpretant el paper de Simpson quan ell va nàixer.
“Es tracta d’un llibret aventurer, fantàstic, que transcorre en un lloc marí i llòbrec, escenari perfecte per a les maledicències, que contrasta amb les ànsies de llibertat de la parella protagonista, i on tampoc falten les notes d’humor”.
Els valencians Marina Monzó (Marola) i Antonio Gandía (Leandro) debuten a les Arts amb aquest títol, en l’elenc del qual també figuren cantants reconeguts que tornen, com Àngel Òdena (Juan de Eguía) i Rubén Amoretti (Simpson).
L’exigència per als intèrprets és màxima, segons apunta Mario Gas, ja que no només necessitem cantants que siguen actors, sinó també actors que siguen cantants.
La soprano Ruth González (Abel), l’actriu Vicky Peña (Antigua), els actors Ángel Ruiz (Ripalda) i Pep Molina (Chinchorro), el baix Abel García (Verdier) i els també actors Gaizka Ugarte (Fulgen), Vicent Domingo (Senén) i Ángel Burgos (Valeriano) completen l’elenc de la producció.
A més de l’estrena, el dia 27 d’octubre, les pròximes representacions tindran lloc el 29 i 31 octubre, així com el 2 i 3 de novembre. Les entrades, dins de les representacions amb preus populars, varien entre 8 i 60 euros.
A Cantabreda
‘La tabernera del puerto’ està ambientada en la ciutat costanera imaginària de Cantabreda, en ple port, on es troba la taverna de Marola. Ningú en coneix l’origen, tan sols saben que el seu negoci va ser costejat pel bandit Juan de Eguía, que tots creuen que és el seu marit.
Leandro, un pescador local, s’enamora de Marola. Al mateix temps, Abel, un acordionista, també queda enamorat dels seus encants, encara que no es veu correspost. Les dones del poble es farten i retrauen a Marola que torne bojos els homes de la ciutat davant de la mirada furiosa de Juan de Eguía
‘Preestrena fins a 28’
El Palau de les Arts reserva la preestrena d’aquesta sarsuela, el divendres 25 d’octubre, a menors de 29 anys, dins de la nova proposta ‘Preestrena fins a 28’, que comença aquest cap de setmana.
Segons ha explicat el director artístic del teatre, Jesús Iglesias Noriega, el propòsit d’aquesta iniciativa és que “el públic jove es reconega com a part de les Arts, per això li dediquem exclusivament una funció. A excepció del personal d’atenció al públic, no hi haurà ningú major de 28 anys el dia en qüestió a la Sala Principal”.
Les Arts introdueix a València una proposta que gaudeix de gran acceptació als grans teatres d’òpera europeus i que, amb un preu simbòlic de deu euros per localitat, pretén incorporar la lírica en l’agenda d’activitats d’oci dels més joves.
‘Perspectives’
Dilluns que ve, 28 de novembre, les Arts posa en marxa un nou cicle de tertúlies al voltant de les produccions líriques de la temporada 2019-2020. Sota el nom de ‘Perspectives’, i amb la col·laboració d’Amics de l’Òpera i de les Arts, Guillermo García Clavo i Mario Gas mantindran una tertúlia amb el públic assistent a aquesta iniciativa gratuïta a l’Aula Magistral.