- S’estrenen cinc produccions noves i huit títols inèdits en el repertori del teatre, amb James Gaffigan, Gustavo Gimeno, Riccardo Minasi, Michele Spotti, Marc Minkowski i Maurizio Benini a l’orquestra
- Debuten Cecilia Bartoli, Angela Meade, Ricarda Merberth, Magdalena Kožená i Corinne Winters, i hi tornen Juan Diego Flórez, Stephen Gould, Piero Pretti, Federica Lombardi, Marina Rebeka i Nadine Sierra
València (03.06.22). La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat l’oferta artística de Les Arts de la Temporada 2022 – 2023 acompanyada del director artístic de la institució, Jesús Iglesias Noriega, i del president del Patronat de Les Arts, Pablo Font de Mora.
Les Arts recorre cinc segles d’òpera, de Monteverdi a la nova creació del segle XXI, en la qual es manté la seua mirada universal pels mons de la lírica i el repertori simfònic; del Barroc, el ‘Lied’ i el Flamenc a les altres músiques, a més del seu imprescindible compromís amb la Dansa.
Segons la consellera Raquel Tamarit, “dos eixos temàtics sustenten les diverses propostes: la llum com a energia motora i la celebració de la vida. A més, dins de la nostra aposta per una programació oberta i vertebradora, Les Arts inicia a Altea, l’1 de setembre, la dessetena temporada, amb el primer de tres concerts fora de la seu de València, a càrrec del director titular de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, James Gaffigan. Una concepció autonòmica que se suma a la presència activa a Castelló de la Plana; el nou projecte de ‘Les Arts Volant’, amb l’òpera ‘Cendrillon’, i la gira ‘Les Arts amb Tu’, amb què es referma l’exercici de l’activitat de Les Arts al llarg del nostre territori”.
“La programació també incrementa el nombre d’accions d’obertura i proximitat amb ‘Les Arts és per a Tots’, que creix amb noves propostes, i una nova línia de treball: ‘Les Arts és Inclusió’, destinada a col·lectius en risc d’exclusió social i que portarà enguany l’OCV i el Centre de Perfeccionament a diversos centres penitenciaris del nostre territori”, hi ha afegit Tamarit.
La captació de públics nous incorpora un nou apartat musical: ‘Les Arts és Músiques Valencianes’, amb una especial atenció al teixit musical de la Comunitat en la diversitat d’estils i expressions que comprén.
El director artístic de Les Arts ha detallat la programació en un curs operístic que fa eixir a la llum cinc noves produccions: ‘Zelle’, ‘Anna Bolena’, ‘Cendrillon’, ‘L’incoronazione di Poppea’ i ‘Ernani’, títols inèdits en el repertori del teatre que se sumen als també inèdits ‘Jenůfa’, ‘Alcina’ i ‘El cantor de México’; també tres obres molt apreciades pel públic valencià: ‘La bohème’, ‘Don Giovanni’ i l’esperada tornada de Wagner amb ‘Tristan und Isolde’.
Experts reputats assumeixen la direcció d’òpera i sarsuela a l’orquestra, amb James Gaffigan per a Puccini i Wagner; Gustavo Gimeno, que torna a la Sala Principal amb Janáček; Riccardo Minasi (Mozart); Michele Spotti (Verdi); Maurizio Benini (Donizetti); Marc Minkowski (Händel); Leonardo García Alarcón (Monteverdi), i Óliver Díaz en l’opereta ‘El cantor de México’.
Els cossos estables de Les Arts, el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) treballaran també amb primeres batutes en el repertori simfònic, en el qual, junt amb James Gaffigan, repeteixen Gustavo Gimeno, Pablo González i Antonello Manacorda, i on debutaran batutes consagrades com Fabio Luisi, Andrés Orozco-Estrada i Vasily Petrenko.
Les diverses línies de programació dedicades a la veu reuneixen novament els intèrprets més cotitzats, especialistes reconeguts en el seu gènere i estreles emergents en l’ampli ventall d’artistes que visitaran Les Arts.
Cecilia Bartoli i Juan Diego Flórez, com a protagonistes absoluts de ‘Les Arts és Grans Veus’, lideren un ambiciós desafiament amb les primeres incursions a València de diverses ‘prima donna’ de l’escena operística: Angela Meade (‘Ernani’), Ricarda Merberth (‘Tristan und Isolde’), Magdalena Kožená (‘Alcina’), Corinne Winters i Petra Lang (‘Jenůfa’).
De la mateixa manera, el cicle de ‘Lied’, que enguany convida Christian Gerhaher, Marina Rebeka, Nadine Sierra i Marianne Crebassa, comptarà amb l’actuació en primícia d’Andrè Schuen, designat successor dels grans noms del gènere, amb acompanyament de l’OCV sota la direcció d’Anna Sułkowska-Migoń.
Mentre que la segona edició de ‘Les Arts és Barroc’ congrega els intèrprets nacionals més respectats: Maite Beaumont, Èlia Casanova, Quiteria Muñoz i Pino de Vittorio, dins del cartell d’enguany amb La Tendresa, Concerto 1700, Capella de Ministrers i Al Ayre Espanyol.
Sòlids repartiments sustenten cada un dels títols d’òpera, en els quals destaca el debut d’Eleonora Buratto com a Anna Bolena, que marca l’inici de la coproducció de Les Arts de la ‘Trilogia Tudor’. La diva italiana, que es posarà en la pell de les tres reines de Donizetti en aquest projecte, estarà acompanyada per Alex Esposito (Enrico VIII), Ismael Jordi (Lord Riccardo Percy) i Silvia Tro Santafé (Giovanna Seymour).
Federica Lombardi i Saimir Pirgu encarnaran Mimì i Rodolfo en ‘La bohème’, amb Marina Monzó com a ‘Musetta’, mentre que ‘Don Giovanni’ reunirà cantants aplaudits en Les Arts: Davide Luciano, Ruth Iniesta, Xabier Anduaga, Gianlucca Buratto, Elsa Dreisig, Riccardo Fassi i Jacquelyn Stucker.
Wagner tornarà a la Sala Principal deu anys després amb alguns dels favorits de Bayreuth, Stephen Gould –Tristán de referència–, Ain Anger (Rei Marke) i Elena Zhidkova (Brangäne). Per la seua banda, Angela Meade debutarà amb ‘Ernani’ envoltada de grans verdians: Piero Pretti, Franco Vassallo i Evgeny Stavinsky.
Representants de la tradició ja assentada i de la creativitat més puntera signen el ventall d’estètiques que ofereix la Temporada 2022-23. Directores reputades com la britànica Katie Mitchell (‘Jenůfa’), l’holandesa Jetske Mijnssen (‘Anna Bolena’) i la també compositora Jamie Man (‘Zelle’) treballen per primera vegada a València junt amb el jove, però ascendent, Andrea Bernard (‘Ernani’).
Nous valors i noms, que conviuran sobre l’escenari amb artistes consolidats al teatre, com Ted Huffman en el nou muntatge de ‘L’incoronazione di Poppea’; Joan Font per a la nova producció de ‘Cendrillon’, junt amb treballs reconeguts de Davide Livemore (‘La bohème’), Damiano Michieletto (‘Don Giovanni’), el ‘Tristan und Isolde’ d’Àllex Ollé o l’infal·lible segell d’Emilio Sagi en ‘El cantor de México’.
Un any més, ‘Les Arts és Dansa’ manté els eixos programàtics amb Sara Baras com a estrela indiscutible de la dansa espanyola en la seua primera actuació al teatre, junt amb la presència del gran repertori de la mà de la Companyia Nacional de Dansa i la premiada ‘Carmen’ de John Inger, i el talent del valencià Marcos Morau i la seua companyia La Veronal en ‘Opening Night’.
Les Arts no faltarà a la seua cita amb les diverses manifestacions de la veu, amb noms com Marina Heredia, Alba Molina, Pansequito, Familia Rancapino i Tomatito, en el cicle de flamenc, i Melody Gardot, Wim Mertens i Rufus Wainwright en el capítol dedicat a altres músiques.