Silla

Georg Friedrich Händel

 12,  19 desembre 2015 · 19.00 h

16 desembre 2015 · 20.00 h

21 desembre 2015 · 18.00 h (funció didàctica)

 
Teatre Martín i Soler
Dramma per musica en tres actes · Música de Georg Friedrich Händel · Llibret de Giacomo Rossi, basat en el relat de Plutarc sobre Lucio Cornelio Silla · Estrena: Londres, 2 juny 1713, Queen’s Theatre

Direcció musical
Fabio Biondi

Direcció d’escena
Alessandra Premoli

Escenografia
Manuel Zuriaga

Vestuari
José María Adame

Il·luminació
Antonio Castro

Producció
Palau de les Arts Reina Sofía

Ballet de la Generalitat

Orquestra de la Comunitat Valenciana

Silla
Benedetta Mazzucato

Claudio
Adriana Di Paola

Metella
Karen Gardeazabal *

Lepido
Elisa Barbero *

Flavia
Federica Di Trapani *

Celia
Nozomi Kato *

Déu Mart / Scabro
Michael Borth *

* Centre Plácido Domingo

ACTE I
Roma, en el període 82-79 aC. Silla, polític i militar romà, pretén la submissió de Roma al seu poder absolut. La seua esposa Metella i el cònsol Lépido s’horroritzen en veure amenaçada la llibertat de l’imperi. A més, Flavia, la dona de Lepido, ha tingut un somni en el qual ha vist Roma reduïda a cendra. Mentre, el senador Claudio, enemic de Silla, és sorprés per la seua amant Celia quan està admirant un retrat del difunt Marius, el qual va ser enderrocat per Silla. Ella s’enutja perquè és filla d’un oficial de Silla, però és conscient que ha de mantindre el seu amor ocult. Quan arriba Silla, Claudio li recrimina la seua actitud dictatorial i li anuncia que s’enfrontarà a ell.

ACTE II
Flavia, fidel al seu espòs, ha rebutjat les insinuacions de Silla. Aquest, frustrat, ordena a Lepido que es divorcie de Flavia per poder casar-se amb ella. Lepido comenta a Flavia que es venjarà de Silla. Celia, que també ha sigut objecte d’insinuacions per part de Silla, es mostra atordida davant de Claudio. Després que aquest la console i se’n vaja, Silla irromp per emportar-se-la, però Metella li ho impedeix. A casa de Flavia, Silla tracta de convèncer-la una altra vegada perquè es case amb ell, però ella roman inflexible. Llavors, Silla, furiós, ordena als seus soldats que arresten Flavia i que porten Celia a les seues estances. Scabro, servent de Metella, rep l’encàrrec d’executar Lepido i Claudio. Metella, assabentada dels seus plans, tractarà d’evitar-ho. Poc després, Scabro li ensenya a Silla roba tacada de sang i li diu que és de Lepido, cosa que el fa creure que ha sigut executat. Silla, complagut, demana presenciar com les bèsties devoren Claudio, però ha de sufocar una rebel·lió instigada pels seguidors de Mario i se’n va. Metella aprofita la seua absència per a alliberar Lepido i Claudio.

ACTE III
Silla, sol, reflexiona sobre la càrrega de governar un imperi. Just quan esperava gaudir dels favors de Flavia i Celia, ha de marxar de viatge cap a Sicília. Decideix intentar-ho una vegada més, amb Celia primer i amb Flavia a continuació, després de fer-los creure que els seus respectius amants han mort. Però totes dues el tornen a rebutjar i se’n va. Metella aconsegueix reunir, a la fi, les dues parelles Flavia-Lepido i Celia-Claudio. Silla, a punt de salpar, demana perdó a la seua esposa pel seu comportament en el passat. Mentre, Lepido i Claudio lideren en la capital la revolta contra la tirania de Silla. Llavors, el déu Mart apareix sobre un núvol al mateix temps que Metella arriba amb un penedit Silla. Aquest demana perdó pels seus crims, renuncia a la seua posició, i declara que viurà tranquil·lament amb Metella. Com a darrer acte concedeix permís a Claudio per tal que es case amb Celia.

Silla