PABLO HERAS-CASO
Pablo Heras-Casado puja de nou al pòdium de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana -després del seu debut en 2013- per a inaugurar el cicle de concerts de la formació titular de Les Arts amb una de les composicions més extraordinàries del segle XX, la Simfonia Leningrad de Xostakóvitx. Batuta d’acreditat prestigi internacional i ampli repertori que abraça quasi totes les èpoques, Heras-Casado s’endinsa en els misteriosos pentagrames d’aquesta simfonia que ha donat peu a multitud d’interpretacions i significats, dispersats en emocionants passatges que alternen moments èpics, lamentació, assossec i optimisme. Una monumental partitura que invita a reflexionar sobre els infortunis que pateix la Humanitat, però amb un missatge concloent d’esperança i superació.
GUSTAVO GIMENO
Mahler és un dels compositors predilectes del públic de Les Arts, i també de Gustavo Gimeno, com ja va constatar en l’exitosa Simfonia 9 que va dirigir al 2019. El mestre valencià reprén el particular univers mahlerià, aquesta vegada amb la Simfonia 3, una de les partitures més complexes, ambicioses i extenses del compositor, la que millor retrata el seu amor a la natura, la seua passió per la vida i l’adoració a Déu, i en què recorre a un impressionant desplegament orquestral i vocal. Acompanyen a l’OCV el Cor de la Generalitat, l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats i la mezzosoprano escocesa Karen Cargill, veu admirada pel seu atractiu timbre i expressivitat, que ha captivat els auditoris més coneguts amb les seues interpretacions mahlerianes, sota batutes de la talla de Kent Nagano, James Levine, Daniel Harding o Esa-Pekka Salonen.
DANIELE GATTI
El Requiem de Verdi, peça emblemàtica del repertori sacrosimfònic, suposa el debut en Les Arts d’un dels directors d’orquestra més prestigiosos de l’actualitat, Daniele Gatti -director musical de l’Òpera de Roma i entre 2016 i 2018 de l’Orquestra del Concertgebouw d’Amsterdam-, al capdavant d’un repartiment vocal internacional del qual formen part Maria Agresta, Sonia Ganassi i Michele Pertusi. Grans intèrprets per a una obra tan majestuosa com exigent, sovint qualificada de poc religiosa en la seua concepció i, tanmateix, tan intensament dramàtica i profunda en l’expressió dels sentiments humans, de la qual cosa en donarà compte el mestre milanés amb la seua tècnica depurada i refinament musical, junt amb el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.
JUANJO MENA
La trajectòria internacional del mestre basc Juanjo Mena l’ha portat al pòdium de les orquestres més importants del món, entre elles Cleveland, Nacional de França, Gewandhaus o les filharmòniques de Berlín, Londres i Nova York. En 2007 va ser invitat a dirigir l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en la temporada inaugural de Les Arts amb un concert dedicat al segle XX. En aquesta ocasió, es retroba amb la formació en un atractiu programa clàssic i romàntic, dedicat en la primera part a dos compositors que van ser xiquets prodigi: Mozart, amb la Simfonia concertant per a oboé, clarinet, fagot i trompa, i el malaurat Juan Crisóstomo de Arriaga, amb l’obertura que va composar per al seu projecte d’òpera Los esclavos felices. En la segona part de la vetlada el protagonisme és per al Romanticisme i l’última simfonia de Schubert, coneguda com La Grande.
ANTONELLO MANACORDA
El director torinés Antonello Manacorda ha aconseguit prestigi entre les batutes europees contemporànies més importants. Estret col·laborador de Claudio Abbado, amb qui va fundar la Mahler Chamber Orchestra, ha consolidat un ampli repertori tant d’òpera com simfònic, principalment de compositors francesos, alemanys i italians. En la seua presentació en Les Arts brinda un programa que arranca amb la célebre obertura d’El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn-Bartholdy, inspirada en la peça homònima de Shakespeare, i continua amb la nit estiuenca com a fil conductor de la mà del cicle de cançons Les nuits d’eté de Berlioz, a partir de poemes del seu amic Théophile Gautier, un títol que evoca en el seu transfons l’admiració de Berlioz a Shakespeare. Completa la vetlada La mer, una de las partitures orquestrals més venerades de Debussy.
FABIO LUISI
El cicle simfònic d’aquesta temporada es tanca amb un concert especial encomanat a Fabio Luisi, un dels grans noms de la direcció orquestral del nostre temps. Actual titular de l’Òpera de Zuric i de les simfòniques de Dallas i Nacional Danesa, ha sigut a més director principal del Metropolitan i director general de la Staatskapelle de Dresden. El mestre genovés enlluerna en pràcticament qualsevol repertori, gràcies a la seua tècnica i versatilitat, l’atenció a cada detall de la partitura i la seua exquisida musicalitat. El cicle de l’Anell al Metropolitan, que ja forma part de la seua extensa discografia i pels dos darrers títols del qual va rebre el Grammy, està considerat un dels referents wagnerians més importants dels últims anys.