La nova edició de Les Arts és flamenco reuneix a cinc personalitats del cant flamenc de diferent trajectòria artística amb la idea d’oferir al públic diverses perspectives de les moltes possibles que té la nostra música més internacional. S’inaugura el cicle amb un dels grans noms i de més dilatada trajectòria, José Mercé, al qual seguiran les actuacions d’artistes com Duquende -que no es va poder dur a terme la passada temporada-, La Macanita, Argentina i Niño de Elche.
JOSÉ MERCÉ
Amb més de cinquanta anys de carrera, una nodrida discografia i nombrosos reconeixements, a ningú li escapa que José Mercé és una figura indiscutible del cante jondo. Nascut en el bressol de l’art flamenc -el Barrio de Santiago de Jerez- i educat en el si d’una família de cantants de flamenc, ha cultivat la tradició més pura del gènere sense renunciar a enriquir-lo amb aportacions personals. Precisament, a l’últim espectacle en gira, “Entre verea”, incorpora com a novetat acompanyament pianístic junt amb el de la guitarra en una selecció de clàssiques malaguenyes, soleás, seguirillas i fandangos, i també en l’apartat que dedica als temes més famosos del seu repertori, on a més canta acompanyat de coristes, tocadors de palmes i percussió.
DUQUENDE
L’espectacle amb cant, guitarra i percussió arriba de la mà del cantant de flamenc de Sabadell Juan Cortés, Duquende, descobert per Camarón de La Isla quan només comptava huit anys. Hereu de la tradició del seu descobridor, és un dels artistes més respectats per l’honestedat i sentiment profund de les seues interpretacions. Referent actual del cant, Duquende, amb una dilatada carrera en solitari i una marcada personalitat, reivindica la puresa del flamenc sense fonamentalismes; considera que no calen fusions per a ser un cantador modern. L’acompanyen en la seua actuació en Les Arts Diego del Morao a la guitarra i Carlos Merino a la percussió.
LA MACANITA
Si hi ha una figura del flamenc actual que represente la vessant més pura d’aquest art, és una artista de Jerez fins al moll de l’os anomenada Tomasa Guerrero, La Macanita. Famosa en la seua terra, la cantaora gitana va començar a actuar molt menuda en un dels espectacles de Manuel Morao. Des de llavors, ha conquerit tots els tablaos espanyols i ha actuat als festivals de flamenc més importants. També va cridar l’atenció de Carlos Saura, qui la va convidar a participar en la seua pel·lícula Flamenco. Considerada hereva de l’art de La Paquera de Jerez, a qui va homenatjar en 2014 amb l’espectacle “La Paquera: In memoriam”, arriba a Les Arts per a embruixar a l’espectador amb la seua veu trencada, genuïnament flamenca, en un concert amb el millor del seu repertori.
ARGENTINA
Argentina va actuar per primera vegada en Les Arts l’any 2012 com a artista invitada del Ballet Nacional de España en Suite Sevilla. Aquesta temporada torna al nostre enclavament cultural per a emocionar de nou amb el color de la seua veu i atrapar a l’espectador a través de la seua innata presència escènica, acompanyada per José Quevedo “Bolita” a la guitarra i Los Mellis en els cors, palmes i jaleos. Natural de Huelva, Argentina María López Tristancho, Argentina, desenvolupa una carrera de projecció internacional. En són mostra les dues nominacions als Grammy llatins pels àlbums Un viaje por el cante (2013) i Sinergia (2015), a més de l’exitosa presentació que va realitzar a Nueva York o la interpretació de Candelas en El amor brujo que va dirigir Gustavo Dudamel al capdavant de la Filharmònica de Los Angeles.
NIÑO DE ELCHE
Francisco Contreras Molina, artísticament conegut com Niño de Elche, és un dels innovadors més importants del flamenc modern. Artista polifacètic, ha evolucionat des d’uns inicis de simple cantant de flamenc a un estil absolutament personal, forjat a partir d’influències del jazz, rap, pop, música electrònica o ritmes llatins, com al seu àlbum Colombiana; tot allò que la investigació musical, la inquietud per les arts en general o la situació sociopolítica del seu entorn l’indueix a incorporar als seus treballs cada vegada més revolucionaris. Un dels més aplaudits, amb el qual es presenta en Les Arts, és Antología del cante flamenco heterodoxo, radiografia d’un artista compromés amb l’esdevenir de la cultura del seu temps, que invita a l’espectador a reflexionar, aixecant l’elogi o la crítica, despertant emoció o indiferència.